Klepon


recept voor ca. 40-50 balletjes:

 • 500 gram ketan meel (kleefrijstmeel)
 • 1 potje pandanpasta
 • 6-8 theeplepels suiker
 • snuf zout
 • Gula Jawa (palmsuiker in kleine stukjes)
 • Klapper (Geraspte kokos. Vers of gedroogd)

Meng alle ingrediƫnten behalve de gula djawa en de klapper tot een elastische deegbal (check de video voor de juiste consistentie)

Draai een balletje iets kleiner dan een pingpongbal van het deeg, druk hem plat tot een schijf van 3-4 mm dikte en leg +/- 1 theelepel gula djawa in het deeg. Vouw hetdeeg tot een zakje en draai voorzichtig to een balletje (geen naden meer)
Leg ze in kokend water en wacht tot het balletje komt bovendrijven (net als gnocchi!) Daarna door de klapper rollen. je kunt ze warm of afgekoeld eten. Of anders opwarmen in een stoompan. Vers zijn ze het lekkerst!

11 thoughts on “Klepon

 1. Kong-A-San John on

  Hoi Jeff,Hey Richie,

  Ik heb een combinatie van jullie recept en andere klepon-varianten gebruikt. Het eindresultaat was smakelijk… mede door jullie verhelderende presentatie,zo gepiept.Maar.. bij andere “kleponisten” werd ipv de totale inhoud van de pandanpasta enkele druppels gebruikt om het geheel op te fleuren.Behalve pandan-aroma zit er Tartrazine cl/E 102[gele kleurstof] en Brilliant bleu/E 133 in.[geel+blauw maakt groen!]Voor de smulpapen die niet [onnodig] alle kanten willen stuiteren, ook effe checken op Google. Ik heb ook een flesje groenspul gebruikt.Behalve groene handen/nagels[verdwijnt onmiddellijk na grondig wassen] ook groene jeweetwel “ping-pong-tjoebloeng” Voor al die lui met hyperactieve kids…ipv pandanpasta,pandanbladeren meekoken met het water waarin je de [kleef]ballen gaarkookt. Klepon smaakt niet veel anders zonder kleurstoffen.Conclusie……. marsmannetjes/venusvrouwtjes[rose kleurstof?] zijn ook dol op klepon.

  Vriendelijke groet,

  John

 2. kelepon kan gaan lekken door het koken en weg gula djawa!!!
  is de deeg dan te dun?en welke gula djawa is oke???groetjes toothtje

  • Beste Toothtje, ik denk idd. dat je deeg te dun is. Probeer het de volgende keer met een beetje minder water/santenmix. Let er ook op dat je het water niet te bruusk laat koken. Dus zet het vuur wat lager, dat kan ook schelen. elke gula djawa is oke als je maar geen vloeibare Gula in je deegballetje probeert te vouwen ;-) wij gebruiken meestal gula djawa die wat zachter is van structuur, fondant/borstplaat-achtig. meestal kopen we die van Rapindo. dan smelt het lekker.

  • Hi Thoothje
   de truc zit hem inderdaad de juiste dikte van het deeg. het moet een beetje voelen als verse pasta maar dan ietsje dunner, Wij gebruiken zelf vaak Rapindo Gula Jawa die is een beetje borstplaat-achtig en zacht

 3. Pingback: Met Jeff en Richie aan de kook » Blog Archive » Koken voor George op de AKI

 4. eduard wattimena on

  hoop dat het gaat lukken…..het is nu 21:08 en ik ga even proberen

 5. Angelique de Hoog on

  Hoi Jeff en Richie

  Ik was net op zoek naar het recept van klepon! En jullie stonden bovenaan bij goolge.Leuk dat jullie het op video hebben gezet, maakt het nog makkelijker voor mij om te maken. Heb zelf net Pandan cake gemaakt errug lekker en helemaal gelukt wel met een wonderpan natuurlijk.
  Leuke weblog kom zeker vaker kijken.

  groetjes Angelique(ook Indo!)

 6. Pingback: Met Jeff en Richie aan de kook » Blog Archive » Koken in Amsterdam:Soto Ikan!

 7. Richie on

  Hoi Leen,
  Dank voor je reactie.
  Ignorance is Bliss. Ich habe ess nicht gewusst. Wat niet weet, wat niet deert. Ik wist niet dat dit zo belangrijk voor je zou zijn. Sterker nog: Ik ken je niet eens ;-) Ik heb het niet anders geleerd. Jeff en Richie zijn multi-aziatisch en anti-dogmatisch. Zeker voor wat koken betreft. Volgende keer beter.
  Heb jij nog lekkere recepten, laat het ons weten.

  groetjes
  Richie

  • CIZ on

   Ik heb inderdaad ook een recept met kokosmelk ipv water. Verhouding ketan – kokosmelk is ca 1:1.

   Maw 250gr ketan met 250ml kokosmelk.

   Bij mij komen bolletjes wel bovendrijven maar is de gula djawa niet altijd gesmolten (denk na bovendrijven nog iets laten doorkoken) en idd soms deed te dun (lekkende gula djawa :'( ) smaak verders prima…veel oefenen dus.

 8. Ginny on

  Hoi Jeff en Richie,
  Bedankt voor de tips! ik ben al zo lang opzoek naar een goede beschrijving van dit Klepon recept! Maar ik heb nog een vraag: kan ik de klepon ook gwoon invriezen en later weer opwarmen?
  Groetjes, Ginny

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>