Tom ka kai karate style – Een Thai-Japanse fusie

http://www.metjeffenrichieaandekook.nl/blog/?p=22
foto:Ron van den Boom

Een lauwwarm, zomers gerecht voor 4 personen.

De Kip
– 4 kipfilets
– zoute soyasaus (kikkoman)
– fijngesneden verse laos (eetl)
– fijngesneden verse gember (Eetl)
Kipfilet in ovenschaal heel laten en insmeren met ingredienten uurtje laten staan op kamertemperatuur) oven voor verwarmen op hoogste stand (250-300 c) Kip voor licht insmeren met olie en 20 minuten in oven (hoogste stand)

De Saus
1 blik kokosmelk op laag vuur in pan met 4 schijfjes Laos, 3 schijfjes gember, 4 citroenblaadjes (djeroek poereoet) en 5 cm citroengras (onderste deel) (alles verse kruiden!)
2 hele rode pepers mee laten trekken
2,5 eetleepel goede oestersaus er bij op zeer laag vuur laten trekken (30 minuten)

Soba mie (japanse boekweit bami) koken volgens verpakkingsaanwijzingen.
Afgieten spoelen met koud water, uitlekken in vergiet en overgieten met kokosazijn.
Dit is minder zuur dan gewone azijn en natuurlijk stijlvoller ;-)
(+/- 1 wijnglas) goed husselen en weer laten uitlekken in je vergiet.

De Groenten
6 Lenteuien op lengte snijden voor de grillpan (verder heel laten) Overgebleven stukken tot fijne ringetjes snijden en apart zetten.
Paksoi in stukken van 10 cm snijden.
Grillpan op vuur En de lente ui grillen (5 min elke kant) paksoi grillen (2 min elke kant onder de grill in de oven kan ook of BBQ!)
Hak 2 flinke bossen verse koriander en 2 handvol thaise basillicum en samen mengen.
Snij 1 rode peper in fijne ringetjes en meng dit met de opzij gezette lenteuiringetjes

Kommen opmaken met soba, lenteui in stukken van 3 cm snijden en op de mie leggen
dan paksoi. Kipfilet in dunne plakken snijden en bovenop leggen.
1,5 eetl gehakte verse koriander en thaise basillicum over elke kom
Naar smaak uienringen met rode peper toevoegen

1,5 juslepel hete kokossaus over de inhoud van elk kommetje gieten (Losse kruiden in de pan laten)

eten met stokkies…
Groetjes, Richie

2 thoughts on “Tom ka kai karate style – Een Thai-Japanse fusie

  1. Fascinating post. I’ll be sticking about to hear a lot a lot more from you guys. Thanks!

  2. ik krijg er honger van als ik ernaar kijk…
    Mijn streven is om elke dag minstens een aantal smaken geproefd te hebben…dan hoef ik minder te eten.

    Wat leuk dat jullie nog zo enthousiast zijn over jullie project…
    Ik kook zelf niet meer zoveel, mijn vriend is kok(bij visaandeschelde)….
    Verder alles goed met jou? en jef?

    Ik ga binnenkort twee maanden naar New York,en hoop stiekem dat ik niet terug hoef te komen..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>