Rendang – Richie Style

rendang.jpg

rendang

Rendang is een van de hoekstenen van de Indische keuken. Zonder Rendang geen selamatan! Tenzij je vegetarier bent en alleen van levende dieren houdt, hoewel.. Dit pittige, van oorsprong sumatraanse gerecht stoofgerecht bestaat er in vele varianten en kan met vele vleesoorten klaargemaakt worden. Er bestaan zelfs vegetarische varianten! Wij kennen hem hier, het beste met rundvlees. Dit kunnen riblappen, sucadelappen of welk stoofflees dan ook zijn. ik maak de rendang meestal met riblappen omdat die lekker doorregen zijn.

Snijd 750 gr rundvlees in dobbelsteentjes. Tip: dat gaat het makkelijkst als je mes retescherp is en je de lap vlees van tevoren even een uurtje in de diepvries legt.

Voor de bumbu (kruidenmengsel):

  • 4-6 gedroogde kemirinoten of macademianoten.
  • 3 tenen knoflook.
  • 3 sjalotten
  • 1 vingerlengte verse djahe 6 theelepels djahepoeder (gemberwortel)
  • 4 cabe rawits over de lengte doorgesneden
  • 1 vingerlengte verse laos of 6 theelepels laospoeder (galangawortel)
  • 2 verse kunjit blaadjes (kurukumablad/geelwortelblad)
  • 2 theelepels gemalen ketoembar (korianderzaad)
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 1 blik dikke santen (400ml)
  • 1 glas water
  • 0,5 eetlepel zout of 4 Maggiblokjes

Schil de wortelkruiden en de sjalotten en knoflook en snijd ze zo fijn mogelijk. Kiep met ze het zout, de gemalen kruiden en de kemiri’s ┬áin de tjobek (vijzel) en wrijf de boel lekker fijn.

Op hoog vuur…
Verhit in de (gietijzeren) stoofpan twee of drie eetlepes olie en fruit daarin het kruidenmengsel op hoog vuur (2-3 minuten). voeg daarna het vlees en de blaadjes toe. Eveneens op hoog vuur. Flink doorscheppen zodat het aan alle kanten een beetje aanbruint. (3-5 minuten)

Zet het vuur laag.

Giet het blik santen leeg in de pan en spoel deze na met het glas water voor de laatste restjes kokos-goodness. breng de boel weer op temperatuur.Daarna: Deksel op de pan en op mini-mini-mini vuurtje laten stoven voor ongeveer 2,5 tot 3 uur.

Om het kwartier de boel even goed omscheppen (niet roeren, dan kneus je dingen enzo..omscheppen dus…)

serveren met Lontong (kleefrijst), Seroendeng en Atjar Ketimoen (recept volgt….)en lekker kroepoek tegen de hetigheid

3 thoughts on “Rendang – Richie Style

  1. Hij staat te pruttelen… ik ben erg benieuwd, bedankt voor dit recept. Even twee opmerkingen: mijn browser herkent accenten op letters niet op jullie website. En twee: de rawits moeten neem ik aan ook gemalen worden door de boemboe? Het staat er niet expliciet bij.

    • Hi Noukelfest,
      Voor wat de browser: Ik hoop dat je de strekking iig. begrijpt ;-)
      Rawit altijd mee oeleken (malen) in de Boemboe. als je niet tegen heel heel kunt, mag je ze ook al of niet ingesneden los in de pan mee laten pruttelen.
      groetjes

      Richie

  2. Lijkt me heerlijk om dit eens te eten. Ga het zeker eens maken. Leuke blog trouwens mijn complimenten.Kom zeker nog eens terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>