Ayam Smoor – Jeff style

smoor_nieuw.jpg
Je kent het wel, je komt van het werk en hebt absoluut geen zin om lang in de keuken te staan. Je hebt echter ook geen zin in een magnetronmaaltijd of een zak friet. Probeer dit dan eens, ik garandeer je dat je het vaker zal maken!! Ayam smoor. Een klassieker uit de Javaanse keuken. Kip gesmoord in een rijke ketjapsaus. Een absolute favoriet van me. Dit is hoe ik het altijd klaar maak. Het is werkelijk zo simpel, het zou verboden moeten worden, haha! Voor 4 personen heb je nodig:

smoor_ingredients.jpg• 8 grote kipdrumsticks, vind ik persoonlijk het lekkerst. Het kan ook met kipkarbonade, vleugels, braadsticks of een hele kip, wat je maar wil
• zout, peper en nootmuskaat om de kip mee in te wrijven
• 1 kaneelstokje
• 1 salamblad of gewone laurier
• 10-14 kruidnagelen. Ik neig naar 14, ik hou van kruidnagel, voel je vrij om er minder in te doen
• 1 grote ui
• 2 tenen knoflook
• minimaal 200 ml zoete ketjap, liefst van de merken ABC of Kaki Tiga, ik leg zo uit waarom
• ongeveer 100 ml water

Ik haal altijd het vel van een kip als ik ayam semoor maak. Ik ken ook mensen die zweren bij een kippenvelletje, als je het dus wil laten zitten, feel free. Wrijf de kip ruimschoots in met zout, peper en nootmuskaat, vers indien mogelijk. Laat even staan en bak daarna de kip in olie of boter lichtbruin. Haal de kip uit de pan en laat staan. Gooi de olie of boter niet weg!

Snij de ui in ringen en de knoflook in schijfjes. Fruit de ui, knoflook, salam of laurier, kaneelstok en kruidnagelen in de door de kip gekruide olie of boter tot de ui glazig is. Voeg de kip toe, bak even mee en voeg dan de ketjap toe.

Ik zie vaak in recepten voor ayam smoor 2 eetlepels ketjap staan. In mijn optiek slaat dat de plank helemaal mis. Ketjap is de hoofd smaakmaker in dit gerecht. Ketjap draagt dit gerecht, daarom doe ik er altijd veel van in. Zet die fles op de kop en laat de kip helemaal onderstromen. Waarom ABC of Kaki Tiga? Dit zijn de twee beste ketjaps uit Indonesi๋. Ze zijn diep zoet en stroperig en in mijn bescheiden optiek absoluut noodzakelijk om dit gerecht naar een ander niveau te tillen. Ketjaps van andere merken zijn gewoonweg niet zo lekker als voornoemde 2 merken. Ik daag je uit om dit gerecht met een ander merk te maken en dan met ABC of Kaki Tiga, uitzonderingen daargelaten ben ik er van overtuigd dat de meeste mensen me gelijk zullen geven. Je kunt ze in alle goede toko’s kopen.

smoor_cooking.jpg

Voeg hierna nog wat water toe. Het suikergehalte in ketjap is hoog, het is in essentie palmsuikersaus. Als je het niet aanlengt met water zal de suiker caramelliseren en verbranden. Breng aan de kook. Roer alles nog even goed door, zet het vuur op de allerlaagste stand, doe de deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen. Mocht de kip niet helemaal onder het vocht staan, draai dan elke 10 minuten de kip even om om alle zijden lekker in de saus te laten sudderen.

Ik heb het met witte rijst en zoetzure komkommer met rode ui gegeten, (atjar ketimoen, zie boven). Likje sambal badjak erbij en je bent helemaal klaar! Kost nauwelijks moeite, daarom maak ik dit zo vaak. Varieer naar hartelust. Maak het pittig met pepertjes, wat frisser met verse gember. Gebruik je fantasie. Veel kookplezier!

p.s. Beetje vroeg, maar whatever; voeg een scheut azijn en ongever 125 ml port of rode wijn toe (een goed glas vol) en je hebt mijn favoriete kerstgerecht: Zwartzuur, absoluut het proberen waard, ook buiten het winterseizoen!!

24 thoughts on “Ayam Smoor – Jeff style

  1. Ik ben fan!! Heerlijk gegeten. Ik ben royaal geweest met de ketjap en daarom heb ik op het laatst de saus een beetje gebonden om lekker over de rijst te doen. Ongelooflijk gemakkelijk…:D

  2. Adoehhhhhh zo lekker!!!!

    Al doe ik volgende keer iets minder kruidnageltjes erin. 14 vind ik persoonlijk iets te sterk, maar smaken verschillen :)

    Heerlijk verder! Dank voor het recept!

  3. ga dit recept toch eens gebruiken om een rundvleessmoor te maken en het pepertje snijden we lekker open.

    we zien wel

  4. hey luitjes, had gisteravond een kilo kipkarbonades en een slokje teveel op, maar hij was weer heerli8jk. ik zal eens kijken of hij met kaki tiga anders smaakt.

    ik ga volgende keer mn karbos in ganzevet aanbraden.

    groetz en fijne feestdagen.
    puik recept dit, ken gewoon niet mis

  5. ik gebruik
    “sweet soya sauce healthy boy brand”
    geweldig zoet en dikke stroop
    heerlijk!!!

  6. .. ben er nu mee bezig, mijn moeder maakt m ook zo met wat detailverschillen natuurlijk, ik ga SMULLEN vanavond ! Kaki Tiga rules :)

  7. Eveline Schuette-Ratha on

    Ayam smoor is zeker ook 1 van mijn favoriete gerechten en vooral bij mijn vrienden maar alleen wanneer het klaargemaakt is door mij. Mijn recept is iets anders maar doet zeker niet onder. Ik doe er ook altijd nog wat Oestersaus bij, zeker ook een aanrader. Ik gebruik zelf ook altijd wat meer salamblaadjes.

  8. jeff.en.richie on

    Rudo

    Je kunt dit gerecht het hele jaar eten, maar rond de kerstdagen is het extra lekker!!! :-)

    Bedankt voor het maken!

    groet

    jeff

  9. rudo on

    helaas is mn camera gejat en kan ik geen fototjes maken. de kip was heerlijk, de saus fantastisch lekker, alleen moet ik hem nog iets bijsturen met gember. als ik fotos heb, geef ik wel een gil.

    bedankt voor het recept en groeten

  10. rudo on

    volgens mij gaat ie ook helemaal god komen, alleen heb ik in plaats van water gevogelte fond en water toegevoegd en gezien de inhoud van mn braadpan het dubbele van dit recept gebruikt. maar het ruikt alvast heerlijk

  11. rudo on

    hee,maar toch even een vraagje, als ik drie kilo kippe drumsticks klaarmaak, hoe lang kan je die gebraden spullen dan in de koelkast goedhouden?

    • Hi Rudo, in de koelkast blijft de semoor ajam zeker een dag of 5 goed als je het in een goede afgesloten bak bewaard. In de vriezer natuurlijk nog langer. dan kun je het zeker een maand of 2 lekker houden.
      groeten, Richie

  12. rudo on

    het water loopt me al in mn mond. ik hoop dat dde toko die ketjap verkoopt, anders ga ik wel even naar maccassar

  13. nancy on

    De kip was excellent. Nu al 2 keer gemaakt met, ja met ABC ketjap. Recept doorgegeven aan de diner gasten die het ook heel lekker vond.

  14. Pim on

    Ja die heeft gesmaakt! Volgende keer een peper erbij en iets meer kruidnagel en dan issie al een stuk beter. (Had maar 10 stuks gedaan, toch te weinig;))

    Thanks, ben benieuwd naar de komkommer tjap.

    Pim

  15. Pim on

    Vanavond dan meteen maar eens proberen! Op naar de toko, voor echte ketjap :)

Leave a Reply to Chantal Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>