Atjar Ketimoen – Jeff en Richie style

Dit is voor mijn Hollandse- en andere niet-Indische Matties.
Atjar (In het Maleis : “Acar” de C spreek je uit als “tj” net als Kecap) betekent zoetzuur of ingemaakt. Ketimoen of ketimun (De klemtoon ligt op de “i” ketImun. De U spreek je uit als het hollandse “oe”) betekent komkommer.

acar_ketimun_6999.jpg

acar_ketimun_6999.jpg

De acar was datgene wat wij als klein kind als eerste leerden maken. Ik zal een jaar of 5 of 6 zijn geweest. Er kan ook niet zo heel veel misgaan. Geen hete pannen enzo. En de pepers lieten we gewoon weg. De basis is natuurlijk simpel. Pak een komkommer, hak hem in stukken en gooi er azijn en wat suiker en zout bij en klaar!

Maar ja, dat is natuurlijk een beetje saai dus voeg je ook nog wat fijngesneden rode ui of bosui toe. Een fijngesneden rode pepertje (Cabe Rawit/”Tjabbbie Rawiet”; let op de uitspraak) voor de lekkere pit. Voor wie van niet al te heet houdt; verwijder de pitjes alsvorens je de ringetjes snijdt of snij het pepertje alleen een beetje in.
Als ondertoon doe ik er ook een beetje sesamolie (1-2 theelepel) en een paar drupjes kecap door. Je kunt ook varieren: in plaats van sesamolie een kruidnageltje erbij.

TIP: voor de extra frisse touch doe ik er vaak wat limoenschil-rasp en het sap van een hele limoen bij.

Dit geheel even een uurtje laten trekken en serveren als bijgerecht.

P.s.’je van Jeff: bij de ayam smoor hieronder at ik de versie met rode ui. Water, azijn, suiker, zout, komkommer en rode ui en zoals de Engelsen zeggen: you’ll be laughing mate!

P.s. 2 van Jeff: Heb de dressing met rijstazijn gemaakt. Is milder dan gewone azijn en werkt geweldig. Gelijke delen rijstazijn en water, zout, suiker, goed roeren tot opgelost. Ik moet zeggen, met rijstazijn werkt het beter dan met gewone, het is zuur, maar valt je niet zo aan zoals gewone azijn kan doen, proberen!!
atjar_ketimoen.jpg

One thought on “Atjar Ketimoen – Jeff en Richie style

  1. rudo on

    Hee man, ik heb alleen als kind komkommersla leren maken, maar dit is net zo simpel, en des te lekkerder. ik mis alleen nog dat pepertje, maar dat komt volgende keer wel.

    groetjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>