Ayam Pedis Jeffstyle geinspireerd door Allison

ayam_pedis_groot.jpg

Mijn collega Allison kwam met een receptentip naar me toe. Het was een versie van hete kip, met sambal oelek als basis. Ik dacht ‘waarom makkelijk als het ook moeilijker kan?’ De sambalsaus waarin de kip suddert wordt in dit recept zelf gemaakt.

Voor 4 personen heb je nodig:
* 8 stukken kip, zoals al eerder gezegd, ik ben dol op drum- en braadsticks
* Zout, peper en nootmuskaat om de kip mee in te wrijven

Voor de sambal:
* 6 tot 10 rode pepers. Als je de zaden eruit schraapt haal je ook de hitte weg. Ik weet niet wat je weerstand tegen heet eten is, onderzoek dus naar hartelust wat je grenzen zijn door meer of minder pepers te gebruiken.
* Goed stuk verse djahe (gember)
* 3 tenen knoflook, ook hier weer: wat je maar lekker vind
* 1 grote rode ui
* 1 stengel sereh (citroengras), in dit recept kneus ik het en laat het meesudderen, maar de keer erop heb ik het fijngesneden en mee gevijzeld. Probeer beide opties eens. Logischerwijs is de tweede optie sterker van smaak.
* theelepel zout
* theelepel suiker
Tip: vervang de helft van het zout door een stuk trassie, wrijf 2 blaadjes djeroek poeroet (citroenblaadjes) mee voor extra frisheid.

ayam_pedis.jpg
Maak van bovenstaande sambal ingrediŽnten een papje. Ik maak het hier in een tjobek (vijzel). Het kost meer tijd maar geeft net dat stukje ‘je ne sais quoi’ wat alleen met een tjobek bereikt kan worden. Je kunt ook alles gewoon in de keukenmachine gooien of met de staafmixer fijnhakken, whatever tickles yr fancy.

Bak de kip in olie of boter gaar, haal het uit pan en leg terzijde. Fruit in hetzelfde vet de sambal tot de smaken lekker loskomen en leg de gebakken kip erin, laat even meesudderen, (blijf proeven of alles naar wens is, verlaat je niet op aangegeven hoeveelheden, tijdens het koken blijven proeven en bijstellen is essentieel!) en that’s it!

Dit gerecht kan dus als je een keukenmachine of staafmixer gebruikt zeer snel klaar zijn. Terwijl je de kip aanbakt kun je de sambal maken et voila, binnen no time ben je aan het makan (eten), om het maar in goed Nederlands te zeggen :)

One thought on “Ayam Pedis Jeffstyle geinspireerd door Allison

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>