Ceviche – Richiestyle

Ceviche - Richiestyle
Toen mijn collega en Jeff’s Buum, Philippus met zijn gezin terugkwam uit Peru heb ik hem honderduit gevraagd over het eten, daar. Naast onder andere cavia(!) had hij het ook over Ceviche, een Peruaans visgerecht. Een paar dagen geleden zag ik bij Jamie Oliver dat hij (Jamie, dus. Niet Philippus) in New York in een Peruviaanse buurt dit gerecht ook tegenkwam.
Het idee achter dit gerecht is dat je de vis/schaal-/schelpdieren koud gaart in citrussap. Dat kunnen citroenen, limoenen, grapefruits etc. zijn. In principe kun je dit dus met alle soorten van dat soort beestjes doen.

Goed. dit is mijn versie voor 4 personen:

De marinade:
– 2 citroenen en 2 limoenen
– flinke bos koriander
– halve venkelknol
– 1 bosui
– 1 rode ui
– rode spaanse peper
– halve eetlepel grof zout
– halve eetlepel grofgemalen peper
– eetlepel rietsuiker

De vis:
– 150 gram verse makreel filet (rauw, dus)
– 150 gram tilapia
– 200 gram zeebaars
– 200 gram grote garnalen (grijs, dus rauw)

Snij de vis in sashimi achtige blokjes (blokjes van 3x3x3 cm, ongeveer) en zet het apart in een afgedekte schaal. laat dit ongeveer een kwartierje/20 minuten op kamertemeratuur komen, dat komt de smaak ten goede. (te koude vis verdooft je smaakpappillen)

Pers in een grote kom de citroenen en limoenen uit. en rasp de schil van 1 limoen) Hak de koriander en spaanse peper fijen en voe toe aan de kom met sap. Snij de venkel , bosui en rode ui in redelijk groffe brunoise (kleine blokjes) en meng dit goed door het sap-kruidenmengsel. Voeg de zout, peper en suiker toe.

Schep nu in gedeeltes de vis door de marinade. Heel goed mengen, zonodig nog wat extra citrussap toevoegen. Dek de kom af en laat het een kwartiertje staan (om de 5 minuten even omscheppen) Je zie na en paar minuten al dat de garnalen rood en dus gaar beginnen te worden.

Leg een blad Romaine sla (of een andere slasoort) op een bord en schep de Ceviche met een extra lepeltje marinade er bovenop.

Smullen, maar
groetjes

Richie

2 thoughts on “Ceviche – Richiestyle

  1. Nina on

    Dit klinkt goed!Het water loopt me in de mond. Ga ik zeker maken, eerst die pompoen/feta salade!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>