Gefluister in de Dapur: “Kering” en meer!

Soms hoor je van  die dingen in de Indische keuken (Dapur=keuken, dus) “Aduh!  jang is niet kering ,dese!” = “Tjonge, jonge, dit is niet erg knapperig, krokant of droog te noemen, zeg!”

Kering spreek je uit Kûh-RING. Ons nederlandse woord voor cirkelvormige groep “kring” met een korte “ûh” ertussen. Kering betekent dus zowel droog als krokant maar kan ook krokant in relatie tot versheid betekenen en dat geldt dan ook weer voor groente. Iets dat wij dan weer knapperig noemen. Als je van die groenten weer chips bakt, noem je dat ook weer “kering” Jaja…  taal is een mooi medium. Je kan er heel veel mee communiceren, zegt men…

Maar enfin. We hebben het hier over eten: Lekker eten!
Absolute nummer 1 van het moment op mijn lijst van lekker-en-krokant is de Crispy Prawn Chilli. Zowel de pepers, als de gehakte garnalen zijn krokant gebakken. Voelt in eerste instantie gek, korrelig maar wordt een ware sensatie als je erop bijt! Deze pot heb ik in een toko bij m’n ouders in de buurt gescoord net als de “kering” (daar gaat’ie weer!) geroosterde varkens-dinges.
Abon Sapi is een soort van seroendeng, je gebruikt het meestal als bijgerechtje/strooisel. In tegenstelling tot het vego-gerecht seroendeng (van geraspte kokos) wordt Abon Sapi van “kering” gebakken rundvlees gemaakt (Sapi=rund). Het is een soort van rundvlees-pluis. Klinkt vies maar is heel lekker als je vleeseter bent!  Het leuke van abon is in dit geval, dat het wel “kering” is maar niet krokant.
Binnenkort een filmpje waarin wij je laten zien hoe dat in zijn werk gaat!

De sambel goreng tempeh die je hierboven ziet is overigens ook niet vegetarisch. Mijn moeder en ik hebben dus voor het gemak de reepjes tempeh eerst gefrituurd/”kering” gebakken en daana een sambel gebakken op basis van de Crispy Prawn Chilli en wat fijngehakte laos, knoflook (bawang putih) en een beetje vietnamese vissaus. Tempehreepjes erdoor en een flinke scheut zoete ketjap (kecap manis). Op hoog vuur doorscheppen: Klaar!

Selamat Makan! Oftewel, hmmmmm!

Richie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>