Balkenbrij – Jeff en Richie Style

Al een hele tijd lopen we met het idee om eens oer-Hollandsch uit ons dak te gaan en dan hebben we het niet over hakken in de gabberbar. Balkenbrij is een bijna vergeten herfstgerecht uit den provincialen keuken. Hiervoor hebben we uitgebreid onderzoek gedaan en zijn we te rade gegaan bij Richie’s Tante Gerda.

Zij had nog een leuke verrassing in petto. Richie kreeg per post prachtige oud-hollandsche recepten voor slacht-“afval” . Overigens; zullen we dat woord nooit meer gebruiken? “Slachtafval” klinkt zo oneerbiedig. Niets gaat verloren en dat is mooi!

Balkenbrij wordt gemaakt van die delen van het varken die wat lastiger te verwerken zijn zoals daar zijn: De kop, staart, oren, hersenen, diverse organen etcetera… Balkenbrij wordt nog nauwelijks gegeten en is sporadisch te koop bij uw keurslager maar leeft voort als het laat-20ste eeuwse neefje van de balkenbrij: de Frikandel kan nog Ja, u leest het goed FriKANdel. Niet te verwarren met de friKAdel wat dan weer een gehaktbal is. In feite wordt de snack van de heer Beckers volgens hetzelfde procédé gemaakt.

Het gaat in beide gevallen om gemalen vlees, kruiden en meel en die in een vormpje drukken en vervolgens bakken in vet.

Hieronder het recept van onze eigen versie van de oud-hollandse versie. Het is een soort kruising tussen de receptuur van Overijsselse, Betuwse en Achterhoekse Balkenbrij en een beetje van onszelf.

We beginnen met een varkenskop. Uitkoken met Rommelkruid (wij gebruiken onze eigen mix. Verderop meer.) en flink zout

Onze kruiderijen: eko  sterrenmix (zoethout, venkel, steranijs, karwijzaad en jeneverbes) zwarte kummel, veel zwarte peper, kruidnagel, foelie/nootmuskaat, kaneel, en een paar uitgeknepen kardemom peulen , 2 eetlepels Tabasco en een eetlepel zout per kilo massa. Klinkt als veel maar is echt nodig. De boekweitmeel komt er namelijk straks nog bij.

Bewaar de bouillon en haal het vlees van het bot. Zorg dat alle botten eruit zijn.

We houden dan ongeveer 2 kilo vlees/zachte delen over. Dit maal je met een food processor of een gehaktmolen.

Ondertussen bak je 1 kilo vet spek uit. Je houdt dan ongeveer 1/3 van het gewicht over als kaantjes. Wat rest is reuzel. Dat kun je zeven en bewaren in de koelkast als bak en braad-medium.

Kook zachtjes 600 gr. varkenslever in de overgebleven bouillon. (blijven bewaren, die bouillon!) Snij de lever in kleine blokjes van 0,5×0,5 cm.

Voeg de helft vlees-lever-kaantjes en kruidenmassa toe aan 1,5 liter bouillon breng het langzaam aan de kook. Voeg eventueel nog 250 gram, in ouzo gewelde rozijnen toe (eigen verzinsel van ons)

Zeef de 750 gr boekweitmeel beetje bij beetje door de massa.

Je merkt dat het roeren op een gegeven moment echt kneden wordt.

Je moet dit dan ook met 2 personen doen: de ene houdt de pan stevig vast en de ander roert/kneedt

Na dat de massa 3 keer “bloeb” heeft gezegd kun je het overstorten in een met koud water omgespoelde glazen of kunststof schaal.

Na het afkoelen kun je het in plakken snijden en bakken in je eigengemaakte reuzel de met wat appelschijfjes (goudreinet of elstar) een wat extra kaneel naar smaak. Wat een lekkernij!!!

Presto! Balkenbrij New Millenium-style! By Jeff en Richie!

toegift van Boh Foi Toch – Balkenbrij: De Achterhoekse Jambalaya

3 thoughts on “Balkenbrij – Jeff en Richie Style

  1. Nou ja zeg! Zit mijn website jullie complete reactieruimte vol te zetten met trackbacks.

    Ik link ook teveel. Zal ik niet meer doen.

    :)

  2. Pingback: Balkenbrij, boekweit en erwtensoep – Modderbaard

  3. Pingback: De diepvries vol – Modderbaard

  4. Pingback: Van kop tot staart – Modderbaard

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>