Pruim en Pecannoten Tarte Tatin

20110815-060108.jpg

Op veler verzoek dan bij deze het recept.
Verwarm de oven op 160 graden.
Pak een koekepan zonder plastic onderdelen, zodat hij in de oven kan of een lage, vuurvaste schaal. Neem zoveel pruimen zodat je de pan-schaal voor de helft bedekt.
Snijd de pruimen doormidden en ontpit ze. Doe ze in een kom en voeg wat basterdsuiker, snufje zout, Cointreau, een halve theelepel ketoembar, snufje kruidnagel en sechuanpeper toe. Even laten staan.
Maak ondertussen de paté brisee. 200 gr. Bloem, 100 gr. Boter, ei en snuf zout. Goed kneden en als bal in de koelkast leggen.
Zet de pan op het vuur. Giet het sap dat is vrijgekomen en onopgeloste suikerprut in de pan en laat de pruimen in de kom. Verwarm dit zachtjes met wat boter tot een siroop. Zodra het begint te karameliseren, kunnen de halve pruimen worden verdeeld in de pan. Verdeel nu ook en flinke hand vol gepelde pecannoten gelijkmatig over de pruimen. Laat dit zachtjes pruttelen.
Haal de deegbal uit de koelkast en rol hem uit tot een lap van ongeveer 6,5 mm dik. Snijd een cirkel ( of vierkant naar gelang de basisvorm van je schaal/pan ) uit die net 2 cm groter is dan de bodem van je pan. Leg de lap op de pruimen/notenmix en druk het uitstekende deel van je deeg om de pruimenmassa alsof je iemand instopt (in bed, weetjewel).
Zet de pan in de voorverwarmde oven voor 30 minuten.
Niet laten afkoelen! Leg een bord op de deegkorst en keer het zaakje in een keer om. Til de pan op en je lacht, maat!
Tarte Tatin met Pruimen en Pecannoten! Dodelijk, gemakkelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>